Groepsovernachting oktober 2016

Op 1-2 Oktober 2016 vond er op ons Clubgebouw De Groene Long een groepsovernachting plaats. In totaal namen 53 jeugdleden en ca. 17 kaderleden van Scouting Welten  deel aan deze 2-jaarlijkse activiteit. Ondanks het wisselvallige weer vonden er diverse buitenactiviteiten plaats. Uiteindelijk speelden de drie regenbuien ons weinig parten.

Kluizenaar ‘Roberto’ was drie kluizen met een belangrijke inhoud kwijt. Hij vroeg de kinderen om de kluizen terug te bezorgen. Tijdens de tocht op zaterdagmiddag, moesten de kinderen opdrachten uitvoeren waarbij ze aanwijzingen kregen in de vorm van fotostukken en geheimschriften. Deze aanwijzingen leiden naar de locaties waar de kluizen verstopt waren: achter het kruisbeeld aan de Weltertuynstraat, op Hoeve de Aar bovenop een draagbalk van de dakconstructie en aan een touw op de bodem van de Weltervijver. Maar helaas, alle kluizen waren afgesloten en de sleutels die Roberto aan zijn pij had bungelen pasten geen van allen!!

Rond 18:00 uur hebben we met z’n allen (ca. 70 personen) in de buitenlucht genoten van een heerlijke avondmaaltijd! Hulde aan de kookstaf! Die weet wel raad met zoveel hongerige scouts! Tijdens het avondeten herinnerde kluizenaar Roberto zich, dat er in het bos een drietal Sleutelbewaarders leven. Misschien konden die ons helpen om de juiste sleutels van de kluizen terug te vinden.

’s Avonds vond er in het donker een smokkelspel plaats waar de kinderen bij de drie Sleutelbewaarders een z.g. ‘leven’ konden inruilen voor een doosje met daarin een sleutel. Deze moesten ze sluipend en ongezien terug naar Roberto brengen zonder gepakt te worden door de roversbende, want dan moesten ze hun doosje met sleutel inleveren. Echter, een aantal doosjes waren magisch en hadden een afwijkende kleur en die konden niet worden afgepakt. Uiteindelijk waren de juiste sleutels terecht en konden we de drie kluizen openmaken. De inhoud bestond uit een GPS-apparaat, een schatkaart en twee pionierschoppen. In eerste instantie leek de schatkaart helemaal leeg, maar al gauw werd duidelijk dat er een geheim coördinaat zichtbaar werd als we de kaart boven het licht van de lamp in de kluis hielden. Uiteindelijk bracht ons dat naar een locatie waar onder de grond een grote kist was ingegraven. De inhoud van deze schat bestond uit goudstukken, diamanten en zakjes chips. Omdat Roberto deze schat jarenlang had bewaakt mocht hij de goudstukken en diamanten zelf houden. Hij besloot op zondag naar de lokale markt te gaan om nieuwe kleren en schoenen te kopen en het kluizenaarsleven achter zich te laten.

Onder begeleiding van gitaar en mondharmonika werd er ’s avonds aan het kampvuur nog flink gezongen. Maar opeens barstte het boven onze hoofden los en begon het flink te plenzen. Dat was gelijk het teken dat de jongste speltakken hun slaapzak moesten gaan opzoeken.

De volgende morgen gingen we met Roberto naar de markt achter het HK. Hij de goudstukken en diamanten aan alle kinderen met de opdracht spulletjes voor hem te kopen. Maar wat bleek: de inhoud van de schat was te weinig om alles te kopen wat Roberto nodig had. Middels leuke spelletjes konden de kinderen geld bijverdienen en zodoende slaagde ze er toch in om alles bij elkaar te kopen. Uiteindelijk werd Roberto opnieuw gekleed en zelfs ter plekke ingezeept en geschoren zodat hij als een nette vent terug kon keren in de huidige maatschappij.

Ondanks het wisselende weer was het een zeer geslaagde overnachting!